WIKI

Čo sú ETF fondy?

Čo si zapamätať

ETF fondy, teda “Exchange Traded Fund” sú fondy obchodované na burze. Vyhľadávajú ich predovšetkým menší a inštitucionálni klienti, ktorí chcú diverzifikovať svoje investičné portfólio.

Sú obľúbené predovšetkým pre ich jednoduchosť, transparentnosť a relatívne nízke poplatky. Ich ročný výnos môže byť od 6 až do 10%.

Autor  Daniel Fekete
Editor   Jakub Bohuš
Aktualizované: 19. september 2024

ETF fondy sú ideálnym spôsobom ako ochrániť vaše peniaze pred infláciou a efektívne ich zhodnotiť. Investovanie do ETF fondov sa teší u Slovákov čoraz väčšej obľube.

V porovnaní s klasickými podielovými fondmi, ktoré kúpite napríklad v banke, majú ETF fondy viaceré výhody. Vďaka ETF fondom môžete investovať s nízkymi nákladmi, nízkymi daňami a navyše s vysokou transparentnosťou.

ETF fondy čo to je?

Prvé ETF fondy sa objavili už pred rokom 1993, v roku 1999 začali vznikať v Európe. Obľúbené však začali byť až oveľa neskôr. V dnešnej dobe sa už tešia veľkej popularite a stali sa skvelou metódou, ako dosahovať svoje investičné ciele.

Podiely respektíve akcie ETF fondov sú obchodované na veľkých akciových burzách. Investovanie do ETF fondov je podobné investovanie do podielových fondov, prípadne akcií.

Ide o spravované fondy, ktoré pasívne kopírujú ceny akcií alebo indexov, ktoré obchodník s cennými papiermi na burze nakupuje. Hodnota ETF fondov sa odvíja od ceny podkladového aktíva, ako je zlato, dlhopisy alebo rôzne iné komodity.

Rovnako ako je to pri podielových fondoch, aj ETF poznáme niekoľko druhov.

Typy ETF fondov

  • Indexové ETF fondy. Tieto fondy vlastne kopírujú vývoj ceny akciového indexu. Vo svojom portfóliu majú tie isté akcie, ktoré tvoria daný akciový index. Medzi najpopulárnejšie patria americké indexové fondy.
  • Sektorové ETF. Fungujú na veľmi podobnom princípe ako indexové ETF. Na rozdiel od nich však sektorové ETF kopírujú výkonnosť akcií firiem z určitého sektora. Väčšinou je to sektor technológií, zdravotníctva alebo financií.
  • Komoditné ETF fondy. Tie sú podobné sektorovým ETF fondom pretože sa tiež zaoberajú určitou oblasťou na trhu. Skladajú sa predovšetkým z finančných derivátov, takzvaných futures kontraktov.
  • Dlhopisové ETF fondy. Môžu obsahovať ako firemné, tak vládne dlhopisy. Ich úloha nie je jednoduchá, pretože kopírujú produkty s relatívne nízkou likviditou.
  • Menové ETF fondy. Tieto fondy kopírujú vývoj ceny konkrétnej meny alebo dokonca balíku viacerých mien. Tiež sú obchodované na burze.
  • Pákové ETF. Také ETF fondy kopírujú vývoj ceny určitého podkladového aktíva, a to s oveľa vyššou citlivosťou. Využíva sa pri nich finančná páka (tzv. leverage). Sú zložené z akcií a finančných derivátov.
  • Dividendové ETF fondy. Vo svojom portfóliu majú predovšetkým akcie firiem, ktoré vyplácajú dividendy. Väčšina z nich pochádza z určitej krajiny.

Ako fungujú ETF fondy?

Princíp fungovania ETF fondu spočíva v tom, že fond nakúpi určité podkladové aktívum a následne vydá na aktívum svoje vlastné podiely, teda akcie. Investori tieto podiely ďalej nakupujú na akciovej burze.

Také fondy nakupujú predovšetkým malí investori, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov na to, aby si mohli kúpiť akcie všetkých spoločností obsiahnutých v danom indexe.

ETF fondy robia investovanie oveľa jednoduchším. Ak by ste totiž chceli do jednotlivých spoločností investovať zvlášť stálo by vás to veľa času, ktorý by ste trávili sledovaním zmeny v indexe a jeho následným upravovaním, ako aj množstvo peňazí, ktoré by ste zaplatili na poplatkoch za nákup akcií.

ETF sú vlastne nástroj na obchodovanie odrážajúce cenu rôznych indexov. Najväčším a najvýznamnejším burzovo obchodovateľným ETF fondom je SPDR S&P 500 Trust (SPY). Tento fond obsahuje akcie až 500 amerických spoločností.

ETF fondy poplatky

V prípade, že investujete do ETF fondov, stretnete sa s viacerými poplatkami.

  • Spread – teda rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou daného inštrumentu. Pri niektorých brokeroch môže byť mierne navýšený, na druhú stranu si neúčtujú transakčný poplatok.
  • Poplatok za realizovanie transakcie – ako názov napovedaná, ide o poplatok za realizovanie obchodu, jeho výška závisí od objednávky. Nie všetci brokeri si ho však účtujú.
  • Poplatok za úschovu cenný papierov – u niektorých brokerov sa môžete stretnúť aj s týmto poplatkom. Vo väčšine prípadov poplatok predstavuje malé percento z vášho portfólia.
  • Konverzný poplatok – ten zaplatíte, ak nakupujete ETF fondy v inej mene, ako je mena vášho účtu. Odporúčame preto nakupovať ETF fondy, ktoré sú kótované v eurách na európskych burzách.

Čo sa týka ETF fondov a daní, pokiaľ dané ETF fondy (taktiež akcie a dlhopisy) držíte viac ako rok, sú oslobodené od dane. Z tohto dôvodu sú ETF fondy výhodnejšie než podielové fondy, pri ktorých sa tento časový test neda uplatniť.

ETF vs podielové fondy

Ako sa medzi sebou líšia ETF a podielové fondy? Základným rozdielom je, že podielové fondy sú aktívne spravované. Ako sme už spomínali ETF fondy sú spravované pasívne s cieľom kopírovať vývoj určitého aktíva alebo indexu. Z tohto dôvodu sú aj poplatky za správu ETF nižšie.

Podielové fondy sú oceňované raz za deň na základe NAV, preto sa aj dajú kúpiť len raz za deň. ETF fondy sú obchodované na burze v priebehu celého dňa. Zároveň aj ich cena sa v priebehu dňa mení a existuje rozdiel medzi nákupnou a predajnou cenou.

V oboch prípadoch ide o otvorené fondy, v ktorým sú peniaze mnohých investorov. Podielové aj ETF fondy sú väčšinou dobre diverzifikované a taktiež sa pri oboch stretneme s poplatkom za správu. Viac o rozdieloch medzi podielovými a ETF fondmi sa dozviete v tomto článku.

ETF fondy investovanie

Najjednoduchším a zároveň aj najbezpečnejším spôsobom ako investovať do ETF fondov je prostredníctvom brokera. Broker je vlastne spoločnosť, prostredníctvom ktorej môžete investovať do fondov z celého sveta. V dnešnej dobe existuje už mnoho online brokerov, ktorých recenzie si môžete prečítať na stránkach Financer.sk.

Pri výbere online brokera sa zamerajte predovšetkým na bezpečnosť a kvalitu ponúkaných služieb. Dôležité sú aj poplatky a dostupnosť rôznych búrz. Pri výbere vám určite pomôžu aj recenzie užívateľov.

Kde kúpiť ETF fondy?

Ak chcete byť aktívnym investorom, zaujímať sa o firmy a burzový svet, v tom prípade bude pre vás vhodná platforma XTB, kde môžete ETF fondy a akcie nakupovať na vlastnú päsť.

V prípade, že vás svet investícií až tak nezaujíma, ale chcete zhodnocovať svoje finančné prostriedky a zaujalo vás investovanie do ETF fondov, skúste takzvané robo-advisory platformy. Sú nimi napríklad Fondee alebo Portu. Vy len posielate peniaze a šikovný algoritmus investuje peniaze za vás.

Skvelou alternatívou je aj možnosť kopírovať úspešných investorov. Takúto funkciu ponúka napríklad najväčšia investičná sieť na svete eToro. Systém CopyTrader je jedným z hlavných dôvodov, prečo je eToro platforma považovaná za jednu z popredných v revolúcii finančných technológií.

Ako investovať do ETF fondov?

Konkrétny postup investovania do fondov ETF závisí od konkrétnej platformy. Vo Financer.sk sme sa ho však snažili zovšeobecniť a zhrnuli sme ho do nasledujúcich krokov:

  • Založenie investorského účtu. Akonáhle si vyberiete vhodného online brokera je potrebné si na jeho platforme založiť investorský účet. Vo väčšine prípadov je založenie účtu respektíve registrácia na platforme veľmi rýchla a nezaberie vám viac ako 10 minút.

  • Vytvorenie prihlasovacích údajov. V prvom rade je potrebné vytvoriť si prihlasovacie údaje, ktorými sa budete prihlasovať do svojho investorského účtu. Zadávate aj heslo. Na zvýšenie bezpečnosti sa odporúča používať aj dvojfaktorovú autentifikáciu.

  • Vyplnenie osobných údajov. Do webového formulára zadávate svoje osobné údaje. Vo väčšine prípadov postačí meno, adresa a kontaktné údaje.

  • Overenie totožnosti. Ďalej musíte absolvovať verifikáciu vášho užívateľského profilu. Vyfotiť si selfie alebo nahrať kópiu vášho občianskeho preukazu.

  • Vloženie peňazí na účet. Pred samotným investovaním je na investorský účet najskôr potrebné zaslať finančné prostriedky. Vložiť ich môžete prostredníctvom bankového prevodu, platobnej karty, prípadne prostredníctvom služby PayPal, Skrill alebo Neteller.

  • Výber ETF fondov. Posledným krokom je výber konkrétnych ETF fondov, do ktorých chcete investovať. Prípadne výber investičného portfólia, na základe ktorého platforma vaše peniaze investuje.

Riziká investovania do ETF fondov

S investovaním do ETF fondov je samozrejme spojené viacero rizík. V prvom rade ide o klasické trhové riziko, teda keď index klesne o 10%, aj vaša investícia klesne o 10%.

Ďalšie je riziko exotických investícií. Vždy by ste mali totiž invesrovať iba do toho, čomu rozumiete. Napriek tomu, že fond sľubuje zaujímavé výnosy, nemusí to byť pravda.

S tým súvisí aj riziko likvidity, ktoré je pri veľkých fondoch zvyčajne veľmi nízke. Problém nastáva, keď si vyberiete nejakú exotickú stratégiu, prípadne fond zameraný na úzky trhový segment.

Výhody a nevýhody ETF fondov

  • Konverzný poplatok

  • Poplatok za správu portfólia

Pri investovaní je vždy dôležité myslieť na dostatočnú diverzifikáciu portfólia. Snažte sa preto vaše peniaze dostatočne rozložiť do viacerých druhov investícií, či už sa jedná o nehnuteľnosti, kryptomeny, P2P pôžičky a podobne. Pomôcť vám môže aj náš článok o tom, kde investovať peniaze.

Zdroje
Náš záväzok k transparentnosti
Vo Financer sme odhodlaní vám pomáhať s financiami. Všetok náš obsah dodržiava naše Redakčné zásady. Sme transparentní ohľadom toho, ako hodnotíme produkty a služby v našom Recenznom procese a ako zarábame peniaze v našom Zverejnení inzerentov.

Country Manager Financer.com Slovensko, milovník dobrého jedla, cestovateľ a knihomoľ so záľubou vzdelávania sa v oblasti finančnej gramotnosti a financií. Vždy pripravený pomôcť urobiť to najlepšie finančné rozhodnutie.

Editor Jakub Bohuš
Zdieľať na
Read Icon 189 prečítaní

Využívaním služieb Financer.sk pomáhate.  Dozvedieť sa viac