WIKI

Čo je to SWIFT kód?

Čo si zapamätať

SWIFT kód je zjednodušene povedané adresa banky v medzinárodnom formáte. Viete ale, že existujú aj BIC kódy, ktoré sa používajú len v rámci Európskej únie a takisto aj lokálne kódy bánk? Všetky informácie v prehľadnej tabuľke nájdete priamo v článku.

Autor  Daniel Fekete
Editor   Jakub Bohuš
Aktualizované: 19. september 2024

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je nadnárodná spoločnosť, ktorá vykonáva zahraničný platobný styk.

SWIFT kód banky je teda zjednodušene povedané adresa banky v medzinárodnom formáte.

Táto služba je v súčasnosti využívaná 11 000 bankami a finančnými spoločnosťami na celom svete. Každá banka alebo spoločnosť v tejto sieti je identifikovaná jedinečným kódom BIC.

Aký je rozdiel medzi SWIFT a BIC kódom?

Pomenovanie BIC kód sa používa iba v SEPA zóne, respektíve bankovej zóne Európskej únie, kým skratke SWIFT rozumie celý svet.

Prenesením do praxe to znamená nasledovné – pri posielaní finančných prostriedkov napríklad do USA alebo mimo Európsku Úniu je potrebné pri platbe zadať SWIFT kód, zatiaľ čo v rámci EÚ si vystačíme s BIC kódom.

Z čoho sa skladá SWIFT / BIC kód?

Ako sme si povedali na úvod, SWIFT / BIC kód je vlastne identifikačný kód banky. Zvyčajne pozostáva z ôsmich až jedenástich znakov alebo písmen.

Príklad SWIFT kódu Tatrabanky – TATRSKBX

  • TATR – je skratka banky Tatra banka, a.s.
  • SK – je skratka štátu, kde banka sídli, v tomto prípade Slovenská republika
  • BX – je skratka Bratislavy, teda miesta, kde banka sídli

Okrem SWIFT / BIC kódov, ktoré sú medzinárodné, poznáme aj kód banky, ktorý sa používa na identifikáciu banky v štáte, v ktorom sa nachádza. Ide o 4-miestne číslo.

Prehľad SWIFT kódov slovenských bánk

Pripravili sme pre vás jednoduchý prehľad kódov jednotlivých slovenských bánk:

Názov bankyKód bankySWIFT / BIC kód
BKS BANK8420BFKKSKBB
Citibank Europe8130CITISKBA
COMMERZBANK8050COBASKBX
ČSOB7500CEKOSKBX
ČSOB stavebná sporiteľňa8170KBSPSKBX
Prima banka Slovensko5600KOMASK2X
FIO banka8330FIOZSKBAXXX
ING Bank7300 INGBSKBX
J&T BANK8320 JTBPSKBA
KDB Bank8430KODBSKBX 
Komerční banka8100KOMBSKBA
mBank8360BREXSKBX
NBS0720NBSBSKBX
Oberbank8370OBKLSKBA
OTP banka5200OTPVSKBX
Poštová banka6500POBNSKBA
Privatbanka8120BSLOSK22
Prvá stavebná sporiteľňa5900PRVASKBA
Raiffeisen bank1100TATRSKBX
Slovenská sporiteľňa0900GIBASKBX
Slovenská záručná a rozvojová banka3000SLZBSKBA
Štátna pokladnica8180SPSRSKBA
Tatra banka1100TATRSKBX
UniCredit Bank1111UNCRRSKBL
VÚB0200SUBASKBX
Wüstenrot stavebná sporiteľňa7930WUSTSKBA
365 bank6500POBNSKBA
Kódy bánk a ich SWIFT / BIC kódy

Pozrite si zoznam finančných spoločností na Slovensku.

Iné alternatívy SWIFTU

Spoločnosť SWIFT sa koncentruje na sprostredkovanie medzinárodných platieb. Vďaka svojej tradícii a veľkosti je nepravdepodobné, že ju v blízkej budúcnosti nahradí niekto z konkurencie, no poznáme aj iné možnosti sprostredkovania platieb.

Tu sú najznámejšie z nich:

Fedwire – americká služba špecializovaná na prevody meny USD v reálnom čase, vyvíja sa od roku 1915 pri americkej centrálnej banke známej ako FED.

CHIPS (Clearing House Interbank Payments System – je americké zúčtovacie stredisko pre väčšie medzibankové transakcie v mene USD. Je lacnejší ako vyššie spomenutý Fedwire, ale prevody sú pomalšie.

RippleNet – kryptomenový systém založený na tokene XRP. Ponúka prevody v 55 štátoch a 120 menových pároch. Zúčastňuje sa ho stovka finančných inštitúcií, ale iba málo väčších bánk. Hlavnou ambíciou systému je doručovať medzinárodné platby v akejkoľvek výške a komukoľvek.

CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) – čínska alternatíva medzinárodných platieb, ktorá bola založená v roku 2015. Krátko po svojom vzniku podpísala memorandum o porozumení so spoločnosťou SWIFT a používa tak jej štandardizované kódy.

Za alternatívy SWIFTU môžeme svojim spôsobom považovať aj Western Union, alebo PayPal. Zatiaľ čo Western Union sa používa ako systém rýchleho prevodu peňazí v nižšej hodnote, PayPal je platobná metóda využívaná predovšetkým na bezpečné platby cez internet.

Záver

Veríme, že vďaka podobným sprievodcom vám uľahčujeme cestu svetom financií. V tomto článku sme sa venovali SWIFT kódom a ich využitiu, no vysvetlili sme aj im príbuzné pojmy ako BIC kód.

Pre lepšiu orientáciu sme pre vás pripravili prehľadnú tabuľku so všetkými potrebnými údajmi od bánk pôsobiacich na území Slovenskej republiky.

Náš záväzok k transparentnosti
Vo Financer sme odhodlaní vám pomáhať s financiami. Všetok náš obsah dodržiava naše Redakčné zásady. Sme transparentní ohľadom toho, ako hodnotíme produkty a služby v našom Recenznom procese a ako zarábame peniaze v našom Zverejnení inzerentov.

Country Manager Financer.com Slovensko, milovník dobrého jedla, cestovateľ a knihomoľ so záľubou vzdelávania sa v oblasti finančnej gramotnosti a financií. Vždy pripravený pomôcť urobiť to najlepšie finančné rozhodnutie.

Editor Jakub Bohuš
Zdieľať na
Read Icon 537 prečítaní

Využívaním služieb Financer.sk pomáhate.  Dozvedieť sa viac